O dijabetesu

Gazirani sokovi – korak ka dijabatesu

10. april 2024.
Gazirani sokovi – korak ka dijabatesu

Istraživanja pokazuju da ljudi koji svakodnevno konzumiraju gazirane sokove, ali i ostala slatka pića povećavaju verovatnoću da obole od dijabetesa. Telesna težina, ishrana, slatka pića i gazirani sokovi kroz period od četiri godine mogu da razviju dijabetes ili simptome koji će u narednom periodu potvrditi dijagnozu. Isto važi i za korišćenje sokova koji su dijetalni i sa naznakom bez šećera, jer sadrže alternative šećera koje ne umanjuju rizik od oboljevanja. Insulinska rezistencija je uvod ka dijabetesu tipa 2, jer kada se svakodnevno konzumiraju gazirani zaslađeni napitci, ćelije naviknu na višak šećera u krvi i više ne apsorbuju glukozu tako efikasno. Uloga insulina je velika, jer upravo on je hormon koji „otključava“ ćelije i omogućava ulazak glukoze u krv. Doktorka Teodora Beljić - Živković objasnila je više o faktorima rizika i stav pacijenata o tome šta ih je dovelo do toga da dobiju dijabetes.

,,Ljudi obično kažu da ne jedu slatko, a dobili su šećernu bolest. U praksi to nema veze sa slatkim, kalorijama već sa mastima i trigliceridima. Čovek koji u porodici ima šećernu bolest ne bi trebao da bude gojazan, to je osnovna stvar. Nema veze da li ću ja da pojedem tortu ili čokoladu, recimo ne jede to, ali jede pitu i burek ili bilo šta u pekari. Samo je bitno smanjiti kalorije. Ono što ubija pankreas su gazirani napitci. Omladina, stariji ljudi koji rade na građevini, ne nose vodu sa sobom već gazirane sokove za koju misle da im daje snagu, drži ih budne. Obično ljudi koji prvi put dođu u bolnicu sa visokim šećerom u krvi i tada naglase da su pili 2l koka kole dnevno, a neki od njih smatraju da je normalno konzumirati toliku količinu. Prekomerna telesna težina se dobija upotrebom gazirani sokova na dnevnom nivou. U Americi su zabranili prodaju gaziranih napitaka u blizini škole. Takva praksa i navika neće direktno da ubije pankreas, ali stvara kilograme, insulinsku rezistenciju i jedan početak koji uvodi u šećernu bolest“ naglašava Beljić – Živković.

Ispijanje gaziranih napitaka dovodi do toga da telo skladišti višak energije u obliku masti i to je agens koji stvara višak kilograma. Faktori rizika za nastanak dijabetesa tipa 2 upravo su višak kilograma kao i druga stanja koja su posledica lošeg načina ishrane i odsustva redovne fizičke aktivnosti. Mnogobrojne studije dokazuju povezanost između nastanka dijabetesa i konzumacije gaziranih sokova koji stvaraju nagli skok šećera u krvi. Hrana i pića koja sadrže ugljene hidrate i daju osećaj viška energije u direktnoj su vezi sa nastankom dijabetesa. U pitanju je jedan proces koji daje posledice sa ozbiljnim uticajem i narušavanjem zdravlja. Ishrana bogata ugljenim hidratima spada u brzosvarljive namirnice i one automatski povećavaju potrebu za insulinom, a ta potreba za insulinom troši kapacitet pankreasa i tako nastaju brojne komplikacije, a jedna od njih je intolernacija na glukozu iz ćelija. Gazirana pića koja imaju visok glikemijski indeks predstavljaju najveću opasnost. Rešenje ima svoj proces, ali je polazna tačka promena svesti, navika i početni korak kao i deo preventivne metode.

Piše Olivera Stefanović- Stanković

Povezani tekstovi

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top