Šest saveta za veći unos vlakana
1. Doručkujte grilovani paradajz i pečurke, uz ručak pojedite supu ili salatu, a za užinu grickajte sirovo povrće. Za večeru napunite povrćem polovinu tanjira. Na ovaj način ćete obezbediti organizmu dovoljno dobro raspoređenih vlakana.
2. Jedite sveže sezonsko voće za užinu, a zasladite se poslasticama poput voćne salate, bobičastog voća s jogurtom, voćnog krema s mrvicama keksa ili pečene jabuke i kruške.
3. Čorbama, supama, salatama, varivima i grilovanom povrću dodajte mahunarke (pasulj, sočivo, leblebije).
4. Grickajte orašaste plodove. Možete ih i iseckati pa njima posuti salatu ili grilovano povrće.
5. Beli pirinač zamenite integralnim, ječmom, kinoom, farik pšenicom i koristite integralnu testeninu.
6. Izbegavajte beli hleb – što češće jedite integralni, načinjen od više vrsta žitarica, s dosta semenki.