U razgovoru sa...

Saveti za zdrav način pripreme hrane

15. avgust 2019.
Saveti za zdrav način pripreme hrane

•    Izbegavajte prženje i pohovanja hrane. Taj način termičke obrade hrane donosi barem 40 do 50 grama masnoće, a to je oko 450 kalorija samo iz masnoće plus namirnica koja se
unese.
•    Poželjni su procesi kuvanja, ne okuvavanja, zbog toga što se tada smanjuje biološka vrednost povrća.
•    Dinstanje je dobro, sa što manje masnoća, a više bujona od supe ili više vode.
•    Grilovanje i pečenje na papiru ili foliji.
•    Masnoću ne treba izbegavati, ali nezasićene masnoće koje su potrebne organizmu se dodaju uvek na kraju termičke obrade i u pravoj meri. (10 ml ulja su dve kafene kašičice koje imaju 90 kalorija). Ove masnoće se dodaju na kraju termičke obrade, jer su masnoće neophodne organizmu zbog liposolibilnih vitamina, zbog energije i ukusa. Suncokretovo, kukuruzno, a naročito maslinovo ulje, povećavaju nivo dobrog holesterola i snižavaju loš pritisak. Dobre vrste masnoća, koje povoljno utiču na kardiovaskularni sistem se nalaze u koštunjavom voću i nekim smenkama, koje mogu da se dodaju u salatu i razne namaze. 


Za emisiju govorila: dijetetičar Snežana Živković
 

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top