Ishrana

Povrće i njegov značaj za organizam

29. novembar 2023.
Povrće i njegov značaj za organizam

U svetu brze hrane, prehrambenih trendova i ubrzanog načina života, često zaboravljamo koliko je važno uključiti raznovrsno povrće u našu ishranu koje je bogato nutrijentima i pozitivno utiče na organizam. Ono nije samo šareni dodatak na tanjiru, već je izvor vitalnih hranljivih sastojaka koji igraju ključnu ulogu u očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja i čine ishranu ukusnijom i raznolikijom. Bogatstvo vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata koje se unosi redovnim konzumiranjem povrća doprinosi prevenciji različitih bolesti i poboljšanju opšteg zdravlja. Zašto je važno da unosimo dovoljnu količinu povrća pojasnila je autorka knjige ,,Čarobna kuhinja lakše je sa dijabetesom“ Violeta Orešković-Ćurčić.

,,Povrće je neophodno u svakodnevnoj ishrani. Ukoliko se u jednom obroku koristi skorbno povrće kao što su krompir, grašak, pasulj treba ga uravnotežiti sa salatom. Uz svaki obrok treba da postoji salata koju će činiti razne vrste zelenih salata, paradajz, paprika, luk, krastavac, zapravo sve ono što ima malo ugljenih hidrata i nizak glikemijski indeks. Treba jesti svo povrće, jer uravnotežena ishrana podrazumeva da se u organizam unosi sve. Ne treba izbacivati krompir i pasulj koji se smatraju na granici dozvoljenog za osobe sa dijabetesom. Potrebno koristiti godišnja doba, a posebno kada je leto i kada postoji obilje zelenog povrća. Povrće treba koristiti u svim oblicima odnosno i sveže i termički obrađeno. Kada je unos ribe u pitanju ona se preporučuje svakome, ali kod nas je ona slabo zastupljena, drugačija je kultura, jer ne živimo na moru. Dva puta nedeljno je dobro i preporučljivo da riba bude na meniju. Plave ribe su dobre zbog omega tri masne kiseline, ako je šaran da ne bude mastan“ objašnjava Orešković-Ćurčić.

Kombinovanjem ribe i povrća u ishrani možemo ostvariti optimalnu ravnotežu makro i mikronutrijenata, pružiti svom telu sve što mu je potrebno za pravilno funkcionisanje i unaprediti opšte zdravlje. Ova dva ključna elementa ishrane dopunjuju se na mnoge načine, stvarajući ukusne i hranljive obroke koji čine našu ishranu raznovrsnom i zadovoljavajućom. Kroz redovnu konzumaciju ribe i povrća, možemo smanjiti rizik od hroničnih bolesti, održavati zdravu telesnu težinu, poboljšati energiju i koncentraciju i produžiti kvalitet života. Uzimajući u obzir sve prednosti koje ovi sastojci donose, postaje jasno da je njihov unos investicija u našu dugoročnu dobrobit.

Dragana Đurović

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top