U razgovoru sa...

Katarakta - Najčešće oboljenje oka

25. maj 2024.
Katarakta - Najčešće oboljenje oka

Prema statistici na globalnom nivou vodeći uzrok slepila i oštećenja vida je katarakta. Ovo oboljenje oka čini čak 40 % slepila na svetskom nivou. Katarakta je zamućenje sočiva koje dovodi do toga da sočivo dobije boju koja prelazi iz prozirne u žutu, a u nekim slučajevima i do mlečne boje. Ovo oboljenje sprečava da svetlost prođe do oka. Vremenom katarakta se razvija i sve više blokira svetlost koja ulazi u oko, a kao posledica toga nastaje oštećenje vida i na kraju slepilo. Zdravo oko ima sočivo koje može da propusti svetlost, a sočivo je važno za fokusiranje slike na mrežnjaču na zadnjem delu oka. Uzroke i prevenciju predstavio je dr Vladimir Petrović oftamolog.

,,Ne postoji tačno izvedena statistika o tome koji je broj katarakti prouzrokovan dijabetičkim promenama. Sa sigurnošću možemo da kažemo da je studija koja je izvedena na pacijentima koji koriste statine kao terapiju u lečenju dijabetesa, neuporedivo veća incidenca pojave preuranjene katarakte nego kod onih koji to ne koriste. Oboljenje oka kao što je retinopatija leči se laserskim tretmanima. Terapija injekcijom koja se daje direktno u oko, sprečava se lučenje faktora koji stimulišu rast patoloških krvnih sudova. Vrlo čest efekat takvih injekcija je zapravo samo stabilizacija postojećeg stanja. Najčešće neće doći do značajnog poboljšanja vida u odnosu na zatečeno stanje, ali će se svakako sprečiti dalje pogoršanje koje može da ide do ozbiljnih posledica kao što je enukleacija oka, odnosno vađenje oka. Same procedure i laserske i injekcije koje se daju u oko i operacija katarakte ne podrazumevaju poseban režim što se same intervencije tiče. Protokoli intervencija su vrlo jasni, podrazumevaju ukapavanje kapi koje će sprečiti nastanak sekundarnih infekcija i postoperativnih komplikacija“ objašnjava Petrović.

Postoje faktori koji ukazuju na povećan rizik za nastanak katarakte i to su genetski poremećaji, oštećenja koja nastaju preteranom izlaganju UV svetlosti, gojaznost, pušenje, dijabetes. Iako se kod zdravih ljudi najčešće javlja u starosti, to ne mora da bude pravilo. Postoji slučajevi kada se bebe rađaju sa kataraktom i tada je ona posledica genetskih poremećaja. Ne postoje alternativni načini lečenja katarakte. Operacija je jedino rešenje koje može da ukloni zamućeno sočivo i da ga zameni veštačkim. Postoperativni oporavak podrazumeva i određene mere. Pacijenti najčešće nose povez koji štiti oči i koji se uklanja nakon jednog dana od operacije. Poboljšanje vida nastupa odmah, a kapi koje se koriste nakon operacije služe da spreče infekcije. U određenim situacija pacijent dobija i dioptriju koja  takođe poboljšava vid. Da bi lečenje bilo uspešno veoma je važno uočiti simptome na samom početku bolesti. Mere prevencije uključuju ishranu bogatu antioksidansima kao što su beta-karoten, odnosno vitamin A, vitamini E i C, dok konzumiranje hrane koja je bogata solima može da poveća rizik. 

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top