U razgovoru sa...

Karijes mogući uzročnik drugih bolesti

20. maj 2024.
Karijes mogući uzročnik drugih bolesti

Oralno zdravlje je pokazatelj opšteg zdravlja i ima uticaj na celokupno stanje organizma. U ustima se nalaze različite bakterije koju su uglavnom bezopasne, ali neke od njih kada dođu do respiratornog trakta mogu da izazovu nastanak bolesti. Oralna higijena i nega podrazumeva čišćenje koncem i redovno pranje zuba kako bi nivo bakterija bio pod kontrolom, a u suprotnom njihov nivo se povećava i tada nastaju različite infekcije. Upotreba lekova kao što su diuretici, antidepresivi, antihistaminici mogu da smanje prisustvo pljuvačke čija je uloga da neutrališe kiseline koje stvaraju bakterije i štite od mikroba koji su uzročnici bolesti. Iz tog razloga neophodna je posebna kontrola i praćenje oralnog zdravlja kada je u upotrebi određena grupa lekova. Karijes je najrasprostranjenija oralna bolest koja ako se ne leči dovodi do ozbiljnih infekcija i komplikacija opasnih po život. Koje su mere prevencije od nastanka karijesa i koja se hrana preporučuje objasnila nam je stomatolog dr Vesna Ristanović iz DZ u Lajkovcu.

,, Najbolji način za prevenciju karijesa je pre svega higijena, a to podrazumeva da se posle svakog obroka detaljno očiste zubi intradentalnom četkicom i koncem. Ispiranjem usta tečnostima namenjenim za oralnu higijenu uklanjaju se bakterije do kojih četkica ne može da dođe. Ishrana je važna i ona je preduslov za nastanak karijesa. Potrebno je unositi veliku količinu svežeg voća i povrća, jer imaju ulogu prirodnog čistača zuba, kao što su jabuka, šargarepa. Pravilo obaveznog pranja zuba važi i nakon uzimanja voća i povrća zbog toga što u tim namirnicama postoje prirodni šećeri koji takođe mogu da utiču na stvaranje karijesa. Što se tiče žitarica preporuka su integralne žitarice koje su pune celuloznih dijetnih vlakana" objašnjava Ristanović.

Na početku pojava karijesa može proći bez simptoma, ali vremenom dolazi do propadanja zuba i tada se javljaju zubobolja, osetljivost zuba na hladnu ili toplu hranu i piće. Pored toga na zubima se pojavljuju smeđe mrlje i sitne šupljine. Redovna poseta stomatologu sprečava progres karijesa a lečenje čini jednostavnijim. Postoje različite vrste karijesa u zavisnosti od toga koji je deo zuba zahvaćen. Kada se karijes nalazi na površini gleđi nastao je zbog prisustva bakterija u kiseloj sredini koja preovlađuje u usnoj duplji. Akutni karijes je svetlo smeđe boje i on utiče na veći broj zuba, jer predstavlja brz proces koji se dalje širi. Sekundarni karijes je povezan sa postojećim oštećenjima zuba, odnosno kada je deo zuba polomljen. U skladu sa vrstom karijesa odabrani stomatolog primenjuje terapiju i lečenje. Primenom saveta za prevenciju nastanka karijesa sačuva se zdravlje zuba, a ujedno i zdravlje celog organizma. Ukoliko se karijes ne leči on stvara druge zdravstvene probleme.

Povezani tekstovi

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top