U razgovoru sa...

Jačanje muskulature sa akcentom na leđima i stomaku

24. maj 2024.
Jačanje muskulature sa akcentom na leđima i stomaku

Mišićna snaga je zadužena za sposobnost kretanja, podizanja tereta i pokretljivost. Vežbe koje jačaju mišićnu snagu deo su treninga otpora koji podrazumeva podizanje tegova, vežbe sa telesnom težinom. Biciklizam, penjanje i trčanje deo su kardio treninga. Postoji razlika između mišićne snage i izdržljivosti. Od mišićne snage zavisi koju težinu telo može da podigne i ona se gradi korišćenjem veće težine pri treniranju, ali sa manjim brojem ponavljanja. Mišićna izdržljivost se odnosi na sposobnost da izdrži ponavljanje kontrakcija u dužem vremenskom intervalu. Treninzi poput trčanja, biciklizma i penjanja grade mišićnu izdržljivost. Različite vrste treninga imaju drugačiji uticaj na jačanje tela i njegove snage. Vukašin Duduković tener u fitnes klubu AFC Star, objasnio je koje su to vežbe koje jačaju muskulaturu, a najviše leđa i stomak. 

,,Početni položaj je na leđima, ruke su postavljene pored tela, lakša varijanta za početnike je da glavu podignemo gore i samim tim aktiviramo gornji deo stomaka, noge podignemo gore i savijemo u kolenima pod uglom od devedeset stepeni. Kroz udah spuštamo i desnu noge dole ispravljajući je i vratimo kroz izdah gore. Istu aktivnost ponovimo levom nogom. Važno je da ne žurimo da pokret bude kontrolisan. Teža varijanta je sa spuštanjem obe noge istovremeno do podloge koju ne dodirujemo petama, jer je poenta da ne spustimo noge do kraja. Varijanta koja je još zahtevnija i teža je da opružamo noge u vazduhu i vraćamo ka sebi uz izdah. Za pravilno izvođenje ove vežbe važno je da zamislimo da guramo nogama neku potporu poput zida. Izdržaj u vazduhu radimo sa opruženim nogama i opruženim rukama pored tela. Za masažu lumbalnog dela, savijemo kolena i približimo do stomaka obuhvatajući rukama oba kolena i praveći kružne pokrete. Nastavak vežbe može biti opružanje jedne noge, dok je druga savijena i držimo je rukama u početnom položaju, savijenu u kolenima. Ovakva vrsta treninga služi jačanju donjih mišića stomaka i leđa“.

Za ljude čiji rad podrazumeva višesatno sedenje preporučuju se vežbe za jačanje leđa zbog pravilnog držanja. Pored pravilnog i dobrog držanja, ublažićete bolove u leđima. Za rezultat postižete stabilnost i ravnotežu. Trening za leđa povezan je i sa jačanjem trbušnih mišića, gluteusa i kuka. Mnogi pokreti poput savijanja i podizanja zavise od snage ove grupe mišića, kao i na fleksibilnost kod brzih pokreta. U zavisnosti od načina života, navika i da li posao podrazumeva sedenje ili je aktivan rad, preporučene su različite grupe vežbi. Iako se metode za zdravlje kičme brzo razvijaju i uključuju i tretmane na pojedinim uređajima savremene tehnologije, vežbanje je prvi korak i svima dostupan način koji može da pomogne u prevenciji oboljenja povezanih sa nepravilnim držanjem. Treninzi su bitan aspekt u lečenju hroničnog bola koji može biti posledica oslabljenih mišića leđa i nepravilnog držanja. Povećanje mišićnog tonusa stabilizuje telo i daje podršku skeletnom sistemu.  

Povezani tekstovi

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top