Ishrana

Blagotvorno dejstvo sociva

06. juli 2018.
Blagotvorno dejstvo sociva

Sočivo je povrće, koje pored pasulja i graška spada u red veoma bogatih belančevinama. Sadrži 24% belančevina, malo masti 1,8 %, dok holesterola uopšte nema. Izvor je vitamina B kao i biljnih vlakana - lignina. Sadrži magnezijum, gvožde i cink, kao i malu količinu kalcijuma, fosfora i kalijuma.Takođe, bogato je materijama pogodnim za varenje.

Sočivo utiče i na snižavanje holesterola u krvi, a umanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Pomaže u regulaciji telesne težine i daje osećaj sitosti. 

Zbog pozitivnog uticaja na glikoregulaciju i velikog broja biljnih vlakana, sočivo se preporučuje kod osoba sa dijabetesom. S obzirom da daje osećaj sitosti, delotvorno je za smanjenje telesne težine i preporučuje se onima koji imaju insulinsku rezistenciju.
 

Povezani tekstovi

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top