O dijabetesu

Dijabetesa tip 2 i njegove komplikacije

12. mart 2024.
Dijabetesa tip 2 i njegove komplikacije

Označen kao epidemija modernog doba, dijabetes tipa 2 predstavlja ozbiljan izazov za zdravstvene sisteme širom sveta. Ovaj oblik dijabetesa karakteriše smanjena efikasnost tela u korišćenju insulina, hormona od vitalnog značaja za regulaciju nivoa šećera u krvi. Dok mnogi ljudi sa dijabetesom tipa 2 uspevaju da održe kontrolu nad svojim stanjem lekovima, ishranom i fizičkom aktivnošću, nekontrolisani dijabetes može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Razumevanje ovih potencijalno ozbiljnih ishoda dijabetesa može poslužiti kao podsticaj za rano prepoznavanje i sveobuhvatno upravljanje ovim hroničnim stanjem, doprinoseći unapređenju kvaliteta života pojedinca i smanjenju tereta na zdravstvene sisteme.
Doktorka Ankica Bećirović objasnila je koje sve komplikacije mogu nastati kod osoba obolele od dijaebtesa 2.

,,Dijabetes melitus je jedno hronično metaboličko oboljenje koje vremenom dovodi do oštećenja ciljnih organa, prvenstveno očiju, bubrega i srca, samim tim i hronične komplikacije. Dijabetesna retinopatija dovodi do slabljenja vida i slepila, dijabetesna nefropatija zahvata bubrege i dovodi do dijalize, zatim kardiovaskularne bolesti koje su uzrokovane promenom krvnih sudova, pa nastaje moždani udar, infarkt miokarda. Periferne vaskularne bolesti zahvataju donje ekstremitete koje dovode do amputacije. Pošto je reč o hroničnom stanju, vremenom dolazi do disproporcije između dejstva insulina i osetljivosti ćelija i organa na insulin koji reguliše nivo glikemije, to je insulinska rezistencija. Vremenom insulinska rezistencija dovodi do toga da gušterača sve više luči insulin i dolazi do iscrpljivanja pankreasa, nakon čega nastaje dijabetesa. Rizične grupe se mogu podeliti u zavisnosti od faktora rizika. Nepromenljivi faktori su pol, godine starosti, pozitivna porodična anamneza, dok su promenljivi faktori rizika gojaznost i način života. Faktori su nam značajni, jer na njih možemo delovati preventivo, a nama kao lekarima je to bitno zbog prognoze budućnosti u kojoj se najavljuje još veći broj obolelih od dijabetesa tipa 2“ objasnila je Bećirović.

Prevencija postaje ključna reč u kontekstu dijabetesa tipa 2 i to ne samo kao reaktivna mera, već kao aktivni pristup zaustavljanju rasta broja obolelih. Važnost informisanja o dijabetesu tipa 2 ne može biti naglašena dovoljno. Edukacija o rizicima, simptomima i preventivnim merama ne samo da pomaže osobama koje su već obolele već i onima koji mogu biti izloženi riziku. Razumevanje kako životni stilovi, ishrana, i fizička aktivnost utiču na pojavu dijabetesa tipa 2 omogućava pojedincima da preduzmu korake pre nego što se bolest razvije.

Prevencija dijabetesa tipa 2 uključuje promene u načinu života kao što je zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost, održavanje zdrave telesne mase. Ovi jednostavni, ali moćni koraci imaju dubok uticaj na smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Takođe, redovni medicinski pregledi i praćenje šećera u krvi kod osoba koje su u rizičnim grupama mogu omogućiti rano otkrivanje i intervenisanje pre nego što se razviju ozbiljnije komplikacije. 

Olivera Stefanović - Stanković  

Povezani tekstovi

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top