O dijabetesu

Ketonska tela i njihovo gomilanje u krvi

09. septembar 2016.
Ketonska tela i njihovo gomilanje u krvi

Kada postoji nedostatak insulina, glukoza ne može stići do ćelija, tada organizam kao gorivo za proizvodnju koristi masti, koje se razgrađuju na ketone. Ketoni završavaju u krvotoku, odakle putuju do ćelija i tkiva. Ovaj proces se odvija i kod zdravih osoba, kada dođe do gladovanja usled uzimanja niskokaloričnih namirnica. Tada se rezerve ugljenih hidrata iscrpljuju, odnosno glukoze, a zahvaljujući izbalansiranom lučenju hormona, ne dolazi do posledica.

Nedostatak insulina kod osobe obolele od dijabetesa dovodi da nivo ketona u krvotoku raste. Time se narušava ravnoteža elektrolita u telu i povećava se kiselost krvi, odnosno kiseonik se  vezuje za hemoglobin, molekul koji ga transportuje do ćelija. Previsok nivo ketona u krvi povećava rizik od nastanka ketoacidoze, koja može dovesti do kome, čak i smrti. Obično nastaje u roku od 24 sata. Simptomi su suvoća usta i jezika, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, isprekidano i ubrzano disanje, zadah s mirisom acetona, ketoni imaju toksično dejstvo na organizam. Ovo stanje je udruženo sa hiperglikemijom, jer se gomila i glukoza koja u nedostatku insulina ne uspeva da stigne na odredište.

Okidači za nastanak ketoacidoze mogu biti virusi i infekcije, tada obavezno pratite nivo ketona u krvi. Poremećaj ketona u krvi se može sprečiti redovnom terapijom i adekvatnom ishranom. Ketoacidoza se leči u bolničkim uslovima, nadoknadom tečnosti, insulina. 

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top