O dijabetesu

Da li je moguće ublažiti komplikacije koje donosi dijabetes

30. octobar 2023.
Da li je moguće ublažiti komplikacije koje donosi dijabetes

Dijabetes predstavlja hronično stanje koje karakteriše visok nivo šećera u krvi. Ova bolest utiče na način na koji telo reguliše glukozu, što može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama. Danas, dijabetes predstavlja globalni zdravstveni izazov sa sve većim brojem obolelih širom sveta. Javlja se usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina koji se stvara u žlezdi gušterači – pankreasu i odgovoran je za pravilan metabolizam ugljenih hidrata tj. šećera. Insulin je hormon koji je od vitalnog značaja za regulaciju nivoa šećera u krvi. Kada jedemo hranu posebno ugljene hidrate telo ih razgrađuje u glukozu - osnovni izvor energije. Insulin omogućava glukozi da uđe u ćelije i bude iskorišćena kao gorivo za organizam. U kojoj meri i na koji način možemo da sprečimo ili odložimo komplikacije kod dijabetesa objasnila nam je dr Jelena Radić.

,,Nažalost ta bolest je hroničnog toka i to je takozvani tihi ubica među bolestima. Do komplikacija će doći, ali ih mi možemo odložiti u tom nekom periodu da što kasnije dođu i uputiti pacijente da ih što lakše prepoznaju. Dolazi do hroničnih bolesti zbog disfunkcije na nivou sitnih krvnih sudova. Pacijenti prvo primete neko mravinjanje po telu, lošu cirkulaciju, hladne noge. Nažalost, zbog tog gubitka senzibiliteta često dolazi do opekotina, smrzotina, a da toga nisu pacijenti ni svesni. Postoje lekovi koji mogu zaustaviti napredovanje bolesti, neuropatije. Što se tiče kardiovaskularnih bolesti savetujemo strogu kontrolu krvnog pritiska i kontrolu lipidnog statusa. Takođe, često kod ovih bolesnika dolazi do zahvaćenosti oba bubrega. Samo to stanje sa bubrezima se kasnije otkrije, jer bubrezi mogu dosta da isflitriraju i da istrpe samu bolest, ali sama bolest vodi do bubrežne insuficijencije. I u tim situacijama sa takvim stanjima postoje rešenja, tada pre svega savetujemo ishranu sa što manje soli i dovoljno tečnosti. Kod ovih pacijenata često su zahvaćeni sitni krvni sudovi oka. Prevencija je jednom godišnje posmatrati fundus oka, jer dolazi do promene sitnih krvnih sudova oka. Neophodan je timski rad između lekara, sestara i pacijenata. U savetovalištima pacijenti mogu da dobiju sve potrebne informacije. Samo timski rad dovodi do adekvatne kontrole same bolesti“ objašnjava Radić.

Edukacija o dijabetesu omogućava osobama sa dijabetesom da bolje razumeju svoju bolest, nauče o zdravoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i pravilnom uzimanju lekova. Informisanost o simptomima komplikacija, poput problema sa očima, bubrezima, nogama ili srcem, može pomoći u ranom otkrivanju i upravljanju. Pravilna informisanost i praćenje stanja omogućavaju osobama sa dijabetesom da preuzmu aktivnu ulogu u upravljanju svojim zdravljem. To može doprineti odloženju ili kontrolisanju komplikacija i omogućiti dug i kvalitetan život uprkos dijabetesu.

Dragana Đurović

Povezani tekstovi

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top