U razgovoru sa...

Bubrezi održavaju ravnotežu u organizmu

18. februar 2024.
Bubrezi održavaju ravnotežu u organizmu

Bubrezi igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja organizma, a pravovremeni preventivni pregledi mogu otkriti probleme u ranoj fazi, pre nego što dođe do ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija. Bubrezi filtriraju otpad i višak tečnosti iz tela, regulišu krvni pritisak, proizvode hormone i čiste krv od štetnih stvari. Zbog različitih nezdravih navika poput ishrane, fizičke neaktivnosti, izloženosti stresu, bolesti bubrega postaju sve češći. Rani simptomi problema s bubrezima mogu biti suptilni ili da se uopšte ne jave, a kad se simptomi pojave, bolesti bubrega su često već uznapredovale. Načelnica odeljenja za nefrologiju KBC Zvezdara, profesorka doktorka Nada Dimković objasnila nam je koji su prvi simptomi oboljenja bubrega i zašto su važne redovne laboratorijske analize. 


,,Prvi simptomi koje bolesnici osete su kasni simptomi i to je veliki problem u prevenciji nastanka komplikacija na bubrezma, obzirom da bolesnici primete otok na nogama i ispitivanja krenu u tom smeru. Mnogo ranije redovnim laboratorijskim ispitivanjima se može primetiti pravo stanje zdravlja bubrega. Test mikroalbuminurije otkriva minimalne količine belančevina u mokraći i to je znak da je membrana u bubrezima popustila, da je oštećena i da pušta belančevine. U našim zdravstvenim ustanovama nije česta praksa da se radi ovaj test koji je veoma bitan. Veliki period je bez simptoma, posebno kod osoba sa dijabetesom. Jednom kada se ti otoci pojave, to znači da pušta velike količine belančevina iz svoje krvi u mokraću i to je jedan ustanovljen odmakli stadijum. Može se naravno i tada nešto uraditi, ali u ovom prvom slučaju kada otkrijemo mikroalbuminuriju možemo uraditi mnogo više. Imala sam izveštaje lekara koji su specijalisti i subspecijalisti koji nisu radili albuminurije pacijentima. Nas nefrologe to začuđuje, jer prema našem registru 25% pacijenata su na dijalizi zbog dijabetesa i 25% zbog visokog pritiska, jer to su bolesti koje ne bole a dovode do ozbiljnih posledica. "


Bubrezi održavaju ravnotežu u našem organizmu, a posebno kada se radi o mineralima kao što su kalcijum i fosfor. Oni pomažu u regulisanju nivoa ovih minerala u krvi, što je ključno za zdravlje kostiju i sprečavanje bolesti poput osteoporoze. Pored toga, bubrezi imaju važnu ulogu u aktivaciji vitamina D, koji je takođe bitan za zdravlje kostiju i imunološki sistem. Pravovremena dijagnoza i lečenje mogu da smanje rizik od progresije bolesti i ozbiljne posledice koje ugrožavaju zdravlje bubrega. Bitna je informisanost o značaju preventivnih pregleda, redovna konsultacija sa lekarima o tome koji su pregledi najvažniji, kao i koje je mere potrebno preduzeti da se unapredi i očuva funkcija bubrega. Pametna prevencija i rana dijagnostika mogu pomoći u očuvanju zdravlja bubrega i opšteg zdravlja organizma.


Olivera Stefanović-Stanković
 

Povezani tekstovi

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top