O dijabetesu

Zdrave namirnice

27. juli 2020.
Zdrave namirnice

Kako da se hranim kad imam dijabetes? U kojoj količini smem da jedem? Koje namirnice bih trebalo da više jedem? Sve su to pitanja sa kojima se susreću osobe sa dijabetesom.

Preporučujemo Vam grupe zdravih namirnica koje su poželjne da uvedete u svoju ishranu jednom nedeljno.

 

MAHUNARKE su veoma zdrave po dobro funkcionisanje i cišćenje organizma. Pod njih podrazumevamo razne vrste povrća kao sto su grašak, pasulj, bob, boranija, sočivo, soja.

 

MLEČNI PROIZVODI nastali su od mleka sisara. Postoje mnogi mlečni proizvodi koji su dobro, a mi izdvajamo jogurt, mleko u ograničenoj količini, sir, kefir.

 

ŽITARICE  imaju mnogobrojna dobra svojstva koja utiču na unapređenje zdravlja. Gledajući piramidu ishrane žitarice čine temelj i predstavljaju model zdravog načina ishrane. Žitarice su bogate Mg, Ca, Fe, vitaminom E. Postoje mnoge vrste zitarica, a mi izdvajamo ječam, ovas, lan, pšenicu, kukuruz, raž.

 

Kaže se da ORAŠASTI PLODOVI produžavaju život. Nedeljni unos oko dve šake orašastih plodova se preporučuju osobama koje vode računa o ishrani, poput orasa, brazilskih oraha, badema, pistaća, pinjola.

 

MORSKI PLODOVI su veoma zdravi, svojim prirodnim uljima poboljšavaju krvnu plazmu i regulišu šećer u krvi. Sem ribe koja je najpoznatiji morski plod, preporučujemo losos, tunu, različite vrste školjki.

 

BOBIČASTO VOĆE  poznatije poput jagoda, borovnica, brusnica, kupina, malina i ribizla je voće koje se najčešće nalazi u detox obrocima i u smutijima jer tako najbrže dolazi do krvotoka, a bogato je vitaminima.

 

ZELENO POVRĆE je najbolje za detox organizma, može se jesti u neograničenim količinama, u njega ubrajamo zelenu salatu, spanać, krastavac, tikvica,  zelena paprika, brokoli i druge. Sem za jelo ovo povrće je dobro za pravljenje maski za lice.

 

Pored ove grupe vrlo zdravih namirnica, postoji jedan ,, slatkiš “ koji je takođe zdrav jer uspostavlja ravnotežu u organizmu, a to je CRNA ČOKOLADA u ograničenim količinama, sem nje dobra je i čokolada za kuvanje ali u manjoj dozi.

Povezani tekstovi

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top