Više energije uz pravilnu ishranu
Ukoliko se ne hrani koliko je potrebno, telo nema dovoljno vitamina i minerala neophodnih za proizvodnju optimalnih količina adenozin-trifosfata (ATP) – molekula koji vode energiju do ćelija, usled čega se javlja osećaj umora. Unos većih količina prerađene hrane može uvećati upalne procese što dovodi do smanjene proizvodnje adenozin-trifosfata i energije. Sa godinama, apetit kod nekih osoba opada tako da stariji ljudi često ne pružaju svom telu dovoljno kalorija koje su mu neophodne za optimalno funkcionisanje. Sa druge strane, unos prevelike količine hrane odjednom dovodi do naglog porasta šećera u krvi i osećaja umora.
Kako bi se izbegle ovakve situacije, trebalo bi jesti povrće, voće, žitarice od celog zrna, mršave proteine kao što su riba, piletina, orašasti plodovi i semenke. Masne kiseline u hrani bogatoj proteinima mogu dovesti do porasta adenozin-trifosfata. Trudite se da imate veći broj manjih obroka sa užinama kako biste svom organizmu obezbedili konstantan unos nutrijenata i redukovali poraste nivoa šećera u krvi.