Ishrana

Stevija

05. septembar 2018.
Stevija

Više od 200 sprovedenih naučnih istraživanja potvrdilo je neškodljivost steviol-glikozida. Uživajte u ovoj zdravoj namernici!

Stevija i zanimljivosti

Prvi tragovi stevije zabeleženi su 1931. godine kada su dva francuska hemičara uspešnim postupkom ekstrakcije iz lišća biljke dobili sastojke steviozid i rebaudiozid. Biljka iz koje se dobijaju sastojci naziva se Stevia rebaudiana Bertoni i potiče iz Južne Amerike. 

Danas se stevija uzgaja u različitim delovima sveta. Neškodivost ove biljke potvrdilo je više od 200 naučnih istraživanja. Japan je najveći potrošač stevije na svetu, s godišnjom potrošnjom od 50 tona, čak 25-40% hrane zaslađuje se stevijom.

Stevija je jedinstvena u odnosu na sve druge zaslađivače i definitivno predstavlja ukusnu zamenu za šećer.  Ovaj potpuno prirodni zaslađivač pojačava nivo slatkoće hrane i pića bez dodatnih kalorija, pa ta svojstva u našoj sredini čine jedinstvenom biljkom.

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top