O dijabetesu

Porast dijabetesa tokom zime

25. januar 2019.
Porast dijabetesa tokom zime

Da li ste znali da je tokom hladnijih meseci većem broju ljudi dijagnostikovan dijabetes? Dijabetes tip 1 češći je u evropskim zemljama nego u afričkim ili južnoameričkim zemljama. Finska ima najveću stopu dijabetesa tip 1 u svetu. Na osnovu ovoga možemo zaključiti da postoji velika veza između dijabetesa i hladnog vremena. 
Kako bi se stvorila predstava o tome kako hladno vreme utiče na dijabetes dr Moalem je slikovito ilustrovao ovu tvrdnju pričom o ledenom vinu, stvorenom u Nemačkoj pre 400 godina. Nemački vinogradar je otkrio da ako se koristi gotovo zamrznuto grožđe za proizvodnju vina, vino je neverovatno slatko. Kako se to dogodilo? Na mrazu grožđe reaguje tako što smanjuje vodu kako bi sprečilo da se kristali leda formiraju u grožđu i povećava se koncentracija šećera, jer je on prirodni antifriz. 
Kako je dr Moalem to povezuje sa dijabetesom? Naši preci bili su konstantno na temperaturama smrzavanja, imali su mnogo smeđe masti tako da su njihova tela mogla istovremeno postati otporna na insulin na hladnoći da bi podigla nivo šećera u krvi, a istovremeno dajući dovoljno smeđe masti, goriva da ih održi toplim. U suštini njihov dijabetes je služio kako antifriz i pošto su imali smeđu mast, nivo šećera u krvi nikad nije dostigla kritične nivoe i mogli su da prežive. 
Što nas vraća na povećanje dijabetesa tip 1 danas. Čovek danas, ako telo usporava sa proizvodnjom insulina kako bi povećalo nivo šećera u krvi, na žalost nema  prisutnu smeđu mast da bi potrošio šećer u krvi. Pored početka dijabetesa hladno vreme povećeva nivo A1C kod ljudi koji već imaju dijabetes.
Tekst preuzet sa sajta: Healthline     
 

Povezani tekstovi

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top