Dijabetes u trudnoći

Policistični jajnici

21. septembar 2016.
Policistični jajnici

Policistični jajnici su jedan od najčešćih hormonskih poremećaja u reproduktivnom dobu žene. Problemi koje stvaraju policistični jajnici pored ciste na jajnicima i niza drugih simptoma kao što su neredovno i obilno menstrualno krvarenje, pojačana maljavost na licu i vratu, proređivanje kose na temenu. Glavnim uzrokom se smatraju geni, a jednim delom i insulin.

Istraživanja pokazuju da više od 50 odsto žena koje se suoče sa sindromom policističnih jajnika pre 40. godine, dobiju i dijagnozu dijabetesa. Visok nivo insulina u organizmu ima direktan uticaj na hormone u ženskom telu. Postoji i rizik od drugih bolesti, jer neredovne menstruacije i izostanak ovulacije sa sobom nose smanjeno lučenje progesterona. U izostanku ovog hormona sluznica materice se širi, a njene ćelije menjaju. Ovo stanje se zove prekancerogeno i poznato je kao hiperplazija endometrijuma. Ukoliko se ne reaguje na vreme može doći do razvoja endometrijalnog karcinoma. Međutim, policistični jajnici udruženi s dijabetesom predstavljaju faktor rizika za razvoj ateroskleroze, drugih kardiovaskularnih oboljenja. Kod trudnica su česti spontani pobačaji.

Prvi korak je regulisanje telesne težine, jer njenom regulacijom podstičete ovulaciju i otpornost ćelija na insulin. Na taj način se vrši ravnoteža hormona u telu. Kontraceptivne pilule su efikasne zahvaljujući estrogenu i progesteronu umanjuju lučenje muških polnih organa, normalizuju menstrualni ciklus i otklanjaju akne i bubuljice.  Krajnja opcija kao rešenje može biti i hirurška intervencija kojom bi se uklonila zadebljana opna jajnika. Hrana bogata vlaknima pomaže izbacivanju viška testosterona putem stolice, a jednako važno je i uzimanje dovoljne količine tečnosti. 

Povezani tekstovi

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top