O dijabetesu

NEGA KOŽE

31. juli 2020.
NEGA KOŽE

Dijabetes ili šećerna bolest je oboljenje koje se često javlja kod današnje populacije. U Srbiji najveći procenat obolelih je u Vojvodini, a oko 90% obolelih od dijabetesa čine osobe koje imaju tip 2 (insulin nezavisnog dijabetesa).

Problemi sa kožom se javljaju češće kod osoba obolelih od dijabetesa nego kod ostalih ljudi.  Česte promene na koži mogu da budu jedni od simptoma dijabetesa. Pacijentima se savetuje da posete najbližeg dermatologa naročito kod učestalog svraba i češanja, koji mogu biti uzroci infekcije na koži. Visok nivo šećera u krvi sprečava brzo zaceljivanje kože, dozvoljavajući da najmanja oštećenja dovedu do ozbiljnih infekcija. Česte komplikacije dijabetesa su dijabetično stopalo, kao i gljivične infekcije stopala.

Svakodnevno tokom tuširanja dobro istrljajte stopala mlakom vodom i blagim sapunom ili gelom za tuširanje. Obavezno pažljivo sušite, naročito između prstiju jer vlažna koža pogoduje nastanku gljivičnih infekcija. Preporuka je jednom u dve nedelje upotrebite piling blagim kružnim pokretima da bi se sve nečistoće i mrtvi delovi kože sklonili.

Povezani tekstovi

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top