O dijabetesu

Komplikacije kod dijabetesa

06. mart 2018.
Komplikacije kod dijabetesa

Najčešće komplikacije dijabetesa javljaju se zbog poremećaja u krvnim sudovima i oštećenja nerava. Oštećenja velikih krvnih sudova ugrožavaju mozak i srce, što je alarmantno kod osoba sa visokim krvnim pritiskom i srčanim problemima. Najčešći uzrok smrti, kod osoba koje imaju dijabetes je srčani udar, dok je moždani udar zastupljen kod 25% obolelih. Promene na malim krvnim sudovima ugrožavaju oči i bubrege. Kod šećerne bolesti obično kao posledica oštećenja bubrega, javlja se visok krvni pritisak, takođe jedan od glavnih uzročnika srčanog udara, moždanog udara ili popuštanja rada srca. Dijabetes ubrzava aterosklerozu, problem zakrčenja zidova atrerija naslagama holesterola. Arterije se sužavaju, krvotok se usporava i dolazi do začepljenja krvnih sudova i otežanog protoka krvi usled čega može nastati infarkt srca. Osobe koje imaju dijabetes trebalo bi redovno da kontrolišu krvni pritisak, pridržavaju se propisane terapije- lekova za snižavanje pritiska i odlaze na redovne kontrole vrednosti masnoća u krvi, odnosno uzimaju terapije za snižavanje holesterola ili triglicerida.
Agenda pojmova:
Dijabetesna neuropatija - oštećenje nerava, uglavnom pogađa nerve nogu i stopala.
Komplikacije na očima – retinopatija - dijabetes nepovoljno utiče na promene na krvnim sudovima oka, što dovodi do slabljenja vida ili slepila.
Oštećenje bubrega - nefropatija- ogleda se u poremećaju funkcionisanja urinarnog trakta i veliki je uzročnik smrtnosti i invaliditeta.
Osobe sa dijabetesom su podložnije gripu, upali pluća, perutanju kože, svrabu, gruboj koži.

Priredila Zorana Simatović
 

Povezani tekstovi

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top