U razgovoru sa...

Insulinska rezistencija i njene posledice

13. januar 2021.
Insulinska rezistencija i njene posledice

Insulin je prirodni hormon koji proizvodi pankreas i ima ulogu u metabolizmu glukoze u ćelijama, i može da se koristiti za proizvodnju energije. Otpornost, odnosno rezistencija na insulin znači da telo, iako proizvodi dovoljnu količinu insulina, ne može adekvatno da ga iskoristi. Posledica je nakupljanje insulina u krvi, objašnjava dr Anka Puzić iz Doma zdravlja u Bogatiću.
„Insulin je hormon koji reguliše nivo glikemije u krvi. Kod insulinske rezistencije insulina ima dovoljno, ali problem nastaje na nivou tkiva. Postoji rezistencija tkiva na insulin što onemogućava ćelijama da preuzmu glukozu koja je neophodna da bi se proizvela energija, samim tim, prisutna je hiperinsulinemija koju forsira pankreas da bi taj efekat ispravio.“ 

Vremenom, usled povećane produkcije insulina dolazi do iscrpljivanja pankreasa i stanja koja nazivamo predijabetesno i dijabetesno stanje, dodaje dr Puzić.
„Insulinska rezistencija je često povezana i sa drugim zdravstvenim problemima koje pacijent ima. Najčešće se javlja kod gojaznih osoba, u okviru metaboličkog sindroma, kod pacijenata sa hipertenzijom, povećanim lipidom u krvi, pušača sa povećanom količinom mokraćne kiseline u krvi, u slučajevima hiperglikemija i slično.“

S obzirom da hiperinsulinemija remeti reproduktivne horomone, kao posledica neregulisane insulinske rezistencije, često kod žena može dovesti do poremećaja reproduktivne funkcije i steriliteta. Ono što predstavlja dodatni problem jeste to što često ne odaje nikakve simptome tako da pacijent može da ima insulinsku rezistenciju godinama, a da za to ne zna.
„Insulinska rezistencija može da ne pokazuje simptome godinama, posebno ako osoba ne ide na redovne analize i ne radi koncentraciju šećera u krvi. Tokom tog perioda dolazi do oštećenja krvnih sudova i samim tim pacijent je u većem riziku za nastanak kardiovaskularnih bolesti,“ napominje dr Puzić.
Pravi  simptomi se javljaju kada se kod osobe jave pokazatelji predijabetesnog stanja ili samog dijabetesa, koji mogu biti različiti i varirati od blagih do veoma teških komplikacija.
 
 

Povezani tekstovi

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top