O dijabetesu

Dijabetesna neuropatija

23. juli 2018.
Dijabetesna neuropatija

Da li znate da se u svetu na svakih 30 sekundi amputira jedna noga zbog dijabetesa, pa je 70% svih amputacija na svetu zbog ove bolesti. 

Neuropatija je medicinski izraz koji opisuje ostecenja na nervima, a uzrokuje je secerna bolest i predstavlja jednu od najcescih hronicnih komplikacija dijabetesa. Prema definiciji svetske zdravstvene organizacije, dijabetesna neuropatija je oboljenje koje karakterise progresivni gubitak nervnih vlakana, uzrokujuci gubitak osecaja, razvoj cireva na stopalu  i moze dovesti do amputacije. 

Do ostecenja nerava u najvecoj meri dovode oksidativni stres, povecanje koncentracije slobodnih radikala koji ostecuju mijelinski  omotac nerava koji dovode do ostecenja malih krvnih sudova. U pocetku izgleda naivno jer tegobe nisu specificne i obicno su bez simptoma, a polovina osoba sa neuropatijom nema izrazajne tegobe. U ovoj fazi neurolog otkriva snizene reflekse i poremecaj osetljivosti. Ova faza moze da bude podmukla, ali i nagla. 

Najcesci simptomi su opisani kao paljenje,sevanje i mravljanje  po nogama, narocito tabanima, povremeni ili stalni utisak utrnulosti ili tuposti, osecaj kao da su noge u cizmama ili u carapama. Mogu da postoje i stalni zareci nadrazaji i jaki bolovi, a hodanje je cesto mucno i bolesnici ga opisuju kao hodanje po uglju. Mogu i da se jave promene na kozi stopala, suva tanka koza koja lako puca i ranice. Za dijabetesnu neuropatiju je karakteristicno da se simptomi pogorsavaju nocu i da se javlja simetricno tj. da zahvata obe noge. Lecenje dijabetesne polineuropatije zasniva se na primeni antioksidanata. 

Alphalipoinska kiselina je izuzetno korisna za sprecavanje komplikacija dijabetesa u ranoj, ali i u kasnijim fazama. Alphalipoinska kiselina se moze uneti u organizam na vise nacina, ali je najbolje da se uzima u skladu sa preporukom lekara. U svrhu prevencije i sprecavanje komplikacija dobri rezultati se postizu uzimanjem alphalipoinske kiseline u kapsulama, u obliku koji ne izaziva nelagodu i mucninu u stomaku.

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top